Rautakautinen alusmekko

Jenny:

Tein kesän histel-seikkailuja varten uuden alusmekon. Mekon kaavat ovat suomalaisissa histel-piireissä paljon käytetyt suomalaisen muinaispuvun kaavat, jotka pohjautuvat Euran myöhäisrautakautisen kalmiston kaivauksilla löydettyihin tekstiilijäänteisiin. Kaavat ovat Pirkko Lehtosalo-Hilanderin rekonstruoimat. Samoja kaavoja näkee käytettävän myös villamekoissa.

Vuonna 1996 tein kulttuuriantropologian proseminaarityöni suomalaisesta muinaispuvusta, ja jouduinkin tarkistamaan kaavat ja muita rautakautisiin alusmekkoihin liittyviä yksityiskohtia vanhasta opinnäytteestäni.

Kangas löytyi halvalla tallinnalaisen Abakhan Fabrics -kangaskaupan palalaarista. Kangas on pehmeää pellavanväristä puuvillaa, joka ei ole rautakautinen materiaali. Kankaan ulkonäkö kuitenkin muistuttaa pellavaa tarpeeksi paljon, jotta sitä kehtaa histel-tapahtumissa käyttää.

Olen tehnyt aiemmin pellavamekon samalla kaavalla, mutta mekko oli hiukkasen ahdas käsivarsista ja rinnan ympäriltä, joten tein uuden mekon hihoista hieman suuremmat.

Alusmekko koostuu hihoista, jotka muodostavat myös mekon yläosan, etu- ja takakappaleesta sekä kiiloista. Hihan pituus on mitta kaulan tyvestä ranteeseen, leveys puolestaan mitta olkapäältä rintojen väliin. Etukappaleen pituus on mitta rintojen välistä nilkkoihin ja leveys saman verran kuin hiha, kuten toisen kuvan kankaan leikkaussuunnitelmassa näkyy. Mekon ympärysmitta on rinnanympärys löysästi mitattuna.

Ensimmäiseksi ompelin kiilat etu- ja takakappaleeseen ja sivusaumat yhteen. Sen jälkeen ompelin hihat yhteen jättäen keskelle tilaa pääntielle. Viimeisenä yhdistin hihat ja helmaosan. Helman huolittelin koneella ompelemalla, mutta pääntien ja hihat huolittelin käsin.

Suomalaisen myöhäisrautakautisen alusmekon kaavalla tehty vaate sopii käytettäväksi sekä peplos-mekon että skandinaavisen olkainmekon kanssa, joskin skandinaavisista alusmekoista on olemassa myös muita rekonstruktioita.

Samalla kaavalla aiemmin tekemäni pellavainen alusmekko.
Yksinkertaisten paitamekkojen kaavoja (Kuva: Lehtosalo-Hilander 1982.)
Euran puvun alushameen kaavat. (Kuva: Lehtosalo-Hilander 1984.)
Alusmekko ennen hihojen ja helmaosan yhdistämistä.
Ensimmäinen sovitus.
Käsin huolitellut pääntie ja hihansuu.

1 Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s