Kehruukurssilla opittua

Jenny:

Keväällä 2018 kävin Sanskin rukkikurssilla Ristiinassa. Sanskin yritys Rukki ja rautapata järjestää kehruu- ja kasvivärjäyskursseja sekä myy lankaa ja villaa. Sanskin kurssia voin lämpimästi suositella, sillä kurssiin liittyi itse kehräämisen opettamisen lisäksi myös villakuitulaatujen tarkastelua ja raakavillan käsittelyn neuvontaa, sekä rukin valinnan ja huollon opastusta.

Värttinällä kehräämisen opin jo 2000-luvun alussa jonkun Suomen Keskiaikaseuran tapahtuman yhteydessä pidetyllä värttinälläkehruukurssilla, mutta rukilla kehräämisen oppiminen oli ollut pitkään toivelistallani. Aiemmista kehruukokemuksistani olikin rukkikurssilla paljon hyötyä, sillä kuidun käsittely ja venytys oli jo tuttua. Rukilla kehrääminen on kuitenkin paljon värttinällä kehräämistä nopeampaa, ja kun on kokeillut molempia, on helppo huomata, miten valtava teknologinen kehitysharppaus rukki on aikanaan ollut.

Rukkikurssin jälkeen sain pitkäaikaislainaksi rukin kaveriltani. Rukkia piti kuitenkin vähän rukata, jotta sen sai pyörimään kunnolla. Markku öljysi kaikki öljyttävät osat ja liimasi jonkin löystyneen osan. Rukilla tuli viime kesän mittaan kehräiltyä testikehräilyjä sekalaisista vanhoista villoista.

Testikehräilyjä olisi tarkoitus lähiaikoina jatkaa, sillä erilaisia kuituja on tullut haalittua eri lähteistä: on koirankarvaa, kamelinkarvaa, merinoa, hamppua, eri tavoilla pestyjä villalaatuja…

Värttinällä kehrääminen on paljon rukilla kehräämistä hitaampaa. Taustalla ensimmäisiä värttinälläkehräyskokeiluja, keskellä ruskeaa lankaa, johon voi olla jo ihan tyytyväinen. Värttinällä kehräys konkretisoi myös eri kuitujen laadun: hyvälaatuista villaa, joka on huolellisesti esikäsitelty, on paljon helpompi kehrätä kuin huonoa, huonosti käsiteltyä villaa.

Ensimmäiset kokeilut tuottivat aika epätasaista lankaa.

Erilaiset kuitutyypit ja kuitujen värikirjo piristivät oppimista.

Lopulta puolilla oli tarpeeksi lankaa kerrattavaksi.

Pääsimme tutustumaan myös villan alkutuottajiin!

Ensimmäiset rukilla kehrätyt vyyhdit.

Kaverilta pitkäaikaislainaan saatu, vintillä pitkiä aikoja viettänyt rukki vaati aika paljon korjailua, kiristelyä ja öljyämistä, ennen kuin siitä tuli suostuvainen kehruutoveri.

Lopulta puola kuitenkin pyöri lyhdyssä yhtä vinhaan kuin kurssilla käytetyssä rukissa.

Vähitellen langoista alkoi tulla tasaisempia. Edelleen ongelmana on liian tiukka kierre säikeissä ja langassa, mutta taito kehittyy jatkuvasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s